ограниченост

същ. - ограничение, теснота, стеснение
същ. - затвореност, еснафщина, дребнавост, тесногръдие, едностранчивост, скованост, простотия, невежество, босота, свитост
същ. - назадничавост, изостаналост
същ. - стеснителност, срамежливост
същ. - тесногръдство, нетолерантност, предразсъдъци

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • абдеранец — (грч Abderitai) ограничен, глупав човек (по тоа што жителите на стариот тракиски град Абдера биле познати по својата ограниченост и глупавост) …   Macedonian dictionary

  • абдеритизам — (грч Abderitai) глупост, ограниченост …   Macedonian dictionary

  • блокада — (гер. Blockade) 1. вој. целосно опколување на тврдина, град или крај заради присилување на предавање 2. екон. прекинување и забрана на секаков промет со некоја држава 3. банк. прекинување на исплатата на пари, на давањето на кредит 4. мед.… …   Macedonian dictionary

  • детерминација — (лат. determinatio) 1. поблиско определување на некој поим одреденост, точност, ограниченост 2. пресудност утврдување, установување, определување 3. фил. учење според кое сите појави се однапред одредени …   Macedonian dictionary

  • провинцијализам — (лат. provincialis) 1. својства карактеристични само за жителите на провинцијата ограниченост на културното и др. интересирање 2. збор или израз од дијалектната реч, несвојствен на литературниот јазик …   Macedonian dictionary

  • симплицизам — (лат. simplex едностран) 1. претерана, крајна упростеност 2. едноставност, простодушност 3. сведување на сложените појави на само еден нивни фактор заради толкување 4. душевна ограниченост, глупост примитивност …   Macedonian dictionary

  • симплицитет — (лат. simplicitas) 1. едноставност, простота 2. наивност, простодушност, природност 3. ограниченост, глупост …   Macedonian dictionary

  • филистерство — (гер. Philister) малограѓанство, тесноградост, ограниченост …   Macedonian dictionary

  • босота — същ. невежество, неосведоменост, ограниченост …   Български синонимен речник

  • буквоедство — същ. педантизъм, формализъм, ограниченост, дребнавост …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.